"Inhoudelijk heb ik nog niet een graadje verschil met de vorige sessie kunnen constateren. Maar de participatieprocedure is aangepast: er zijn twee inloopbijeenkomsten nu. De eerste begin juni in Woudsend, de tweede een week later in Sint Nyk. Per avond drie keer dezelfde presentatie zodat iedereen hun vraag kon stellen.

Een goede vriend, uitstekend op de hoogte van de sector, heeft me gezegd dat Vermilion een keurig bedrijf is, misschien wel de netste uit de sector. Het zij zo, maar moeten we wel zo nodig aan het Friese gas? Volgens de meneer van het ministerie van Klimaat en Groene Groei wel. Na een heldere uitleg van een knappe grootstedelijke dame, nam haar onderbaas het over toen de lastige vragen kwamen. Er werd niet meer omheen gedraaid: participatie gaat alleen over zaken in de marge. De boodschap is: 'we gebruiken nog teveel gas, en dan is eigen gas goedkoper en schoner, want: minder transportkosten.'

“ Nulmeting? Altiet doun! ”

Met het verlenen van de concessie door het Rijk, zitten wij met wettelijke verplichtingen richting Vermilion. Op individueel niveau kan die beperkte marge voor inbreng van de burgers niettemin van belang zijn. De te verhalen schade bijvoorbeeld. “Heeft een nulmeting zin?”, vroeg iemand. “Niet nodig”, vond de rijksmeneer stellig, al schatte hij in dat Vermilion zo’n nulmeting probleemloos zal willen uitvoeren. Een Groningse ervaringsdeskundige uit de zaal was het met de onnodigheid apart mee oneens. Altiet doun!

‘s Rijks’ streven is om in 2028 de procedures te hebben doorlopen en de vergunning te verlenen, waarna Vermillion binnen een paar maanden kan beginnen met het gas oppompen. Tussendoor zijn eerst nog wel een paar participatieve haltes..."

wordt vervolgd